Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН продължава серията от срещи по места  за засилване на вниманието към проблемни язовири

Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължава серията от срещи с областните управители, на чиито територии има множество язовири. Работните срещи са с цел повишаване на вниманието към проблемните водоеми, както и превенция и недопускане на инциденти предизвикани от неправилното им стопанисване.

продължава>
 

Информация за опасна машина-подемник за повдигане на превозни средства

В Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е постъпила нотификация, чрез системата за бърз обмен на информация RAPEX, за подемник за повдигане на превозни средства, марка Eurotek, 2 Post Vehicle Lift, модел 24BM, тип FL#8224T, произведен в Китай.

Установено е, че якостта на заключващата система на носещата рамка и устройството за контрол на спускане не отговарят на съществените изисквания на Директива 2006/42/ЕО за машини. Системата. Експлоатацията на съоръжението може да доведе до падане на превозното средство от подемника и носи риск от сериозни наранявания. Върху машината има нанесена маркировка за съответствие СЕ, но липсва табела с информация за името и адреса на производителя, година на производство и други технически данни. Машината не се придружава от ЕО Декларация за съответствие.

продължава>
 

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКА АСАНСЬОРНА АСОЦИАЦИЯ (БАА) И СДРУЖЕНИЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ВНОСИТЕЛИТЕ ИНСТАЛИРАЩИ АСАНСЬОРИ (СПВИА)

До

Лидия Павлова

Главен редактор на вестник Вяра и електронен сайт Вяра Нюз...

Тел.: 0879/ 356 100; Email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Адрес: гр. Дупница, ул. „Христо Ботев“ 43,

НОВ ОФИС в гр. Благоевград, ул. „Тодор Александров“ 21 ет.4, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Копие:

Председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)

Министерството на икономиката (МИ)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Главна Прокуратура (ГП)

 

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, браншовите организации БАА и СПВИА, представляваме сериозна част от асансьорния бранш в България, и за това имаме ясна представа за проблемите, които стоят пред всички фирми, работещи в този сектор.

Повече от 10 години ние сигнализираме, че над 80 000 броя асансьори в България са морално остарели, абсолютно амортизирани и не отговарят на съвременните европейските изисквания за безопасна работа.

В онези години не бяха взети никакви реални мерки от държавната администрация за привеждане на старите асансьори в съответствие с новите европейски изисквания за безопасността на ползвателите и това доведе до редица тежки инциденти с осакатяване на хора, както и нещастни случаи с човешки жертви.

През всичките тези години ние, браншовите организации, уведомявахме бившите ръководства на ДАМТН и МИЕ за това, че се регистрираха и пускаха в експлоатация нови асансьори, които не съответстваха на тогавашните европейски норми. Това се правеше с цел да се създава и поддържа благоприятна корупционна среда, генерираща солидни приходи от рушвети в посока на контролните и надзорни органи!

продължава>
 

ДАМТН ще използва дронове при инспекции на язовири

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще използва дронове при извършването на проверки на язовири на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем. Нововъведението при провеждането на инспекциите с въздушната видео техника е с цел оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и за подобряване на контрола. Много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно, обследването им през зимните месеци. Благодарение на новата техника те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно.

продължава>
 

Консултативният съвет за безопасната експлоатация на язовирите проведе първото си заседание за 2018 г.

Консултативен съвет за безопасната експлоатация на язовирите към Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проведе първото си работна среща за 2018 г. Участие в днешното заседание взеха заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, парламентарният секретар на Националното сдружение на общините в Република България Благой Станчев, представители на  Националния институт по метеорология и хидрология, „НЕК“ ЕАД, академичната общност, браншови организации, областни управители и други.

продължава>
 

ДАМТН е извършила 1047 проверки на обекти разпространяващи течни горива и е  наложила санкции за над 1 млн. лв. през 2017 г.

За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила 1047 проверки на обекти разпространяващи течни горива и е наложила санкции за над 1 млн. лв. Това съобщи Васил Ненчев, главен директор на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“, който бе гост в рубриката „На твоя страната“ на Нова телевизия. Той допълни, че от агенцията са взети 1274 проби от територията на цялата страна, като 724 от тях са били от дизелово гориво, 539 от автомобилен бензин и 11 от други течни горива.

продължава>
 

ДАМТН извършва извънредни проверки на язовирите в страната след земетресението в Гърция

Във връзка със земетресението с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер в Гърция, което беше усетено и в България, със заповед на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите на територия на страната, където то е било усетено.

Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона.

продължава>
 
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»