Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН извърши незабавна проверка на случая с авариралото съоръжение в Бургас

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване. Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника.

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 бр. повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

продължава>
 

 

Ген. Кирил Войнов връчи почетния плакет на ДАМТН на ректора на ВСУ „Любен Каравелов"

Временно изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Ген. Кирил Войнов връчи почетния плакет на агенцията на проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Това се случи по време на тъждествената церемония по откриването на новата академична 2018/2019 година, в която взе участие и ген. Войнов.

продължава>
 

ДАМТН санкционира 12 търговци на неизрядни везни в Мездра


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) санкционира 12 търговци за неизрядни везни при продажбата на плодове и зеленчуци на общинския пазар в Мездра. Това стана след извършена внезапна проверка по сигнал от инспекторите на агенцията. В акцията се включиха и служители на районното управление на МВР в областта, като екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.

При провеждането на проверката инспекторите на Държавната агенция следяха с повишено внимание за техническата изправност на везните, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

продължава>
 

Системата за управление на качеството на ДАМТН премина успешна ресертификация спрямо изискванията на стандарт БДС EN ISO 9001:2015.

На 30-31 август 2018 г. Системата за управление на качеството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) премина успешна ресертификация спрямо изискванията на стандарт БДС EN ISO 9001:2015. Агенцията получи от Bureau Veritas Certification своя нов сертификат съгласно най-новата ревизия на стандарта EN ISO 9001:2015.

Функционирането на системата гарантира подобряване на качеството на извършваните от ДАМТН контролни и надзорни дейности и предоставяните услуги. По този начин се подобрява административното обслужване на гражданите и бизнеса и допринася за постигане целта на агенцията: подобряване на работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж.

продължава>
 

ДАМТН стартира масирани проверки на пълначни станции и пунктове за зареждане на газови бутилки

Във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните месеци Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирани проверки на пълначните станции и пунктове за зареждане в цялата страна. Засилен ще е и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите продукти отговарят на всички изискания за безопасна експлоатация.  

Анализите на причините за инцидентите с газови бутилки показват, че значителен брой от тях се случват в следствие на неправилно пълнене, както и използване на продукти, които са били закупени и се използват повече от десет години без да бъдат проверявани регулярно от компетентните лица.

ДАМТН напомня на гражданите, че са длъжни да следят за изправността и техническото състояние на експлоатираната от тях газова бутилка. Проверките и техническите прегледи на газовите бутилки се извършват от нотифициран орган. Това е компетентният орган, който може да провери техническото състояние и годността на използваната от потребителя бутилка за битово потребление.

продължава>
 

Правителството одобри ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на ДАМТН

Правителството одобри ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). До сега длъжността председател на агенцията се изпълняваше от Петър Горновски. Към настоящия момент той е в невъзможност да извършва задълженията си за продължителен период от време, поради здравословни причини. За да се осигури нормалното функциониране на ДАМТН и да не се препятства дейността й, се налага до завръщането на титуляря да бъде определен временно изпълняващ функциите на председател.

До момента ген. Кирил Войнов изпълнява длъжността заместник- председател на ДАМТН. Той притежава необходимото ниво на образование и професионална компетентност да изпълнява функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предлаганата кандидатура е съобразена с изискванията на Закона за администрацията.

продължава>
 

ДАМТН успешно приключи участието си в международния проект JA2015, специфична дейност: Ръчни електрически инструменти II – ръчни циркулярни триони, финансиран от  ЕК и ръководен от PROSAFE

През месец юни, ДАМТН успешно завърши участието си в международния проект JA2015, дейност: ръчни електрически инструменти – циркулярни триони. В тази специфична дейност взеха участие органи по надзор на пазара от следните държави: Белгия, България, Чешката република, Германия, Франция, Латвия, Люксембург, Малта и Португалия. Проектът беше ръководен от PROSAFE. От всяка държава бяха закупени и проверени по 10 броя ръчни електрически инструменти. Фокусът беше насочен върху евтини продукти, предназначени както за професионалисти, така и за потребители тип „направи си сам“. Участниците в проекта закупиха 100 броя циркулярни триони от магазини и онлайн търговци. Машините бяха изпратени за изпитване в акредитираната  лаборатория SIQ в Словения.

Резултатите от изпитванията показаха, че приблизително половината продукти отговарят на изискванията на приложимия европейски стандарт EN 60745-2-5 и Директива 2006/42/ЕС. При 24 броя циркуляри несъответствията се изразяват с пропуски в декларацията за съответствие, липсват предупредителни текстове за безопасност в инструкциите за експлоатация, както и в нанесена некоректна допълнителна маркировка. Само при 8 броя от изпитаните проби има несъответствия, които представляват сериозен или висок риск за потребителите.

 

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»