Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ПРЕСЦЕНТЪР МИ
Информация до медиите
10.03.2015 г.

Министър Лукарски и ДАМТН ще представят готвените промени в Закона за технически надзор

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и Държавна агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) ще представят новите параметри в изготвяния проект за изменение и допълнение на Закона за техническия надзор, които следва да осигурят безопасността на асансьорите в страната.

Промените ще бъдат анонсирани на пресконференция, която ще се проведе на 10.03. (вторник) от 11.00 ч. в Министерство на икономиката, ул. „Славянска“ №8.

Колеги, заповядайте!

 

Обща кампанийна проверка по отношение на наличие на инструкция/указание за употреба на български език

В изпълнение на Утвърдения годишен план за 2015 г. на 05.03.2015 г. ГДНП проведе Обща кампанийна проверка по отношение на наличие на инструкция/указание за употреба на български език, съгласно изискванията на Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението (НСИОСЕСПИОГН,  ДВ, бр. 62/2001 г., изм. ДВ, бр. 50/2014 г.), и Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките (НСИОСИ, ДВ, бр. 99/2010 г., посл. изм. ДВ, бр.73/2013 г.), приети на основание чл. 7 от ЗТИП.

продължава>
 

Компания Xerox предприема коригиращи действия за продукти, несъответстващи на изискванията на Директива 2011/65/ЕС (RoHS 2)

Продуктите обект на нотификация са:

  • Xerox Phaser® 7500 Colour Printer
  • Xerox® Phaser® 7800 Colour Printer
  • Xerox® WorkCentre® 7830/ 7835/ 7845/ 7855
  • Xerox® WorkCentre® 7970
продължава>
 

Информация във връзка с влизане в сила на изискванията на Регламент №  66/2014

Във връзка с влизане в сила от 20 февруари 2015  г. на изискванията на Регламент №  66/2014 по отношение на изискванията за екопроектиране на битови фурни, котлони и абсорбатори, информираме икономическите оператори следното:

продължава>
 

На вниманието на лицата, които подлежат на проверка от служители на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“ /ГД ККТГ/ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/.

Във връзка с постъпили сигнали в ДАМТН за посещаване на обекти от лица които се представят за служители на ГД ККТГ при ДАМТН, Ви обръщаме внимание, че проверките в обектите се извършват в присъствието на поне двама служители от ГД ККТГ, които при пристигането си трябва да се легитимират със служебни карти които изглеждат така:

продължава>
 

Споделете вашия опит с правилата на ЕС за опакованите стоки

(Прессъобщение на ЕК)

Европейската комисия прави оценка на правилата за измерване на количествата в продукти в готови опаковки и за техните размери (директиви за предварително опакованите стоки). В ход са консултации за разглеждане на 3 основни законодателни акта относно стандартизираното пълнене на бутилки, за продуктите в готови опаковки и за размерите на опаковките.

Онлайн проучване на ЕС

продължава>

 

Извънредна проверка на „Женски пазар“

На 28.01.2015 г. служители от София, Благоевград и Враца на РО „МН Западна България“ и от отдел „Контролно - методичен“ на ГД „Метрологичен надзор“ извършиха съвместно с ІІІ - то РУ на СДВР масова извънредна проверка на „Женски пазар“ в гр. София за спазване на задълженията по Закона за измерванията на търговците свързани с използването на везни при пряка продажба. Инспектирани са 46 везни и теглилки на търговските маси. Съставени са актове за установяване на административно нарушение на 10 от проверените лица. Най-често срещаните нарушения са свързани с употребата на везни от неодобрен тип или без оценено съответствие, които не са разрешени за използване при търговски плащания.

продължава>
 
«НачалоПредишна2122232425СледващаКрай»