Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН: Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения,  които  застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, следствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона, след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В периода 27-29 октомври служителите на агенцията извършиха комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Констатацията към този момент е, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на  населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас. Следва собтсвениците да предприемат действия по отремонтиране на засегнатите водоеми и да спазват направените предписания от държавната агенция.

продължава>
 

Обстановката в област Бургас се нормализира

Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира. Инспектори от Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор продължават да следят всички водоеми на територията на региона. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

продължава>
 

ДАМТН продължава доброто си партньорство с ВТУ „Тодор Каблешков“

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ продължават съвместната си работа за развитието на бъдещи проекти в отделните сектори, за които отговаря агенцията. Това стана ясно днес по време на работна среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски и ректора на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. Двете страни обсъдиха възможностите за задълбочаване на отношенията, по силата на подписания Меморандум за сътрудничество от 2015 г. в подкрепа на администрацията между двете институции.

продължава>
 

ДАМТН и БАСЕЛ ще си партнират за гарантиране безопасността на потребителите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българската асоциация на електротехниката и електрониката ще си партнират за защитата и безопасността на потребителите. Това става по силата на подписан Меморандум за сътрудничество между двете организации. Документът бе подписан от председателя на ДАМТН Петър Горновски и председателя на УС на БАСЕЛ Румен Атанасов.

продължава>
 

През миналата година ДАМТН е извършила проверки на над 100 търговски обекта за електроуреди

За миналата година Главна дирекция „Надзор на пазара“ и нейните структури по места към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са проверили над 100 търговски обекта, които предлагат основно LED лампи, принтери и мултифункционални устройства. Това стана ясно по време на участието на представители на ГД  „Надзор на пазара“ към ДАМТН в кръгла маса на тема „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“, организирана от Асоциацията на производителите на електроуреди в България. Форумът бе открит от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев  и в него участие взеха и представители на Министерството на икономиката, Комисията за защита на потребителите, компании производители и вносители на домакински електроуреди, както и работодателски и браншови организации.

продължава>
 

Над 280 проверки на язовири по Черноморието е извършила ДАМТН от началото на годината

От началото на годината Държавна агенция за метрологичен и технически надзор е извършила 146 проверки на язовири на територията на област Варна. Това стана ясно на днешната среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски, главния секретар на агенцията Валентин Чиликов, главния директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Кирил Войнов и областния управител на Варна Стоян Пасев. При извършените проверки са дадени 70 предписания по документацията, както и 162 по безопасната техническа експлоатация на язовирите.

продължава>
 

ДАМТН и ВСУ "Черноризец Храбър" ще си сътрудничат в областта на подготовката на кадри

Ще бъде подписано споразумение за сътрудничество за обучението на кадрите в секторите сигурност, архитектура и урбанистика, строителство, екология, химия, хидротехника и геодезия и др. между Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър". Това стана ясно по време на работна среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски и президента на ВСУ д.ик.н. Анна Недялкова, която се проведе днес във Варна. Това е второто учебно заведение, с което ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество за подготовката на кадри в секторите, които попадат в компетенциите на агенцията.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»