Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН и областният управител на Перник представиха пред кметовете от областта новите им задължения според Закона за водите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), областните управители и кметовете на населени места работят в пълна координация за безопасната експлоатация на язовирите. Това подчерта заместник-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов по време на работна среща с кметове и представители на общини от област Перник, организирана от областния управител Ирена Соколова. Той допълни, че от създаването на Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към агенцията през 2016 г., се отчита значително подобрение при стопанисването на водоемите в страната.

продължава>
 

Петър Горновски: Собствениците на язовири да следят стриктното изпълнение на концесионните им договори

Всички общини да следят стриктното изпълнение на договорите им с концесионери, които стопанисват техни водоеми. Това призова председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на работна среща с кметове и представители на местната власт от област Варна, организирана от областния управител Стоян Пасев. Той заяви, че много от наемателите на язовири в цялата страна не изпълняват коректно задълженията си спрямо предписанията на инспекторите на държавната агенция. „Общините, които имат сключени договори за концесия да обърнат внимание на наемателя, че при неспазване на клаузите по споразумението за стопанисване на даден воден обект, собственикът може да потърси правата си по съдебен път. Надяваме се и те да бъдат активна страна в стремежа ни да накараме частните субекти да изпълняват нормативните изисквания, защото като собственици носят огромна отговорност“, допълни още Горновски.  

продължава>
 

Петър Горновски: До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение

До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение. При констатиране на първо несъответствие Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съставя наказателните постановления на стойност от около 1 000 лв., но в случаите, когато собствениците не са предприели действия за отстраняването на неизправност при повторна проверка цифрата нараства до 10 хил. лв. Това съобщи председателят на държавната агенция Петър Горновски по време на работна среща, организирана от областния управител на Търговище Митко Стайков, с представители на общини и общински съвети от областта. В нея участие взеха и заместник-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов и главният секретар на агенцията Николай Николов.

продължава>
 

 

Петър Горновски: Очакваме значителен брой язовири да преминат под управлението на държавата

Очакваме значителен брой язовири да преминат под управлението на държавата. Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на работна дискусия във връзка с промените в Закона за водите, с участието на заместник-кметове и общински представители, организирана от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова. По думите му в момента представителите на местната власт правят анализ и разчети на финансовите си ресурси, защото язовирите се нуждаят от значителни инвестиции, за да бъдат в добро състояние.

продължава>
 

През месец юли ДАМТН провери над 320 модела газови бутилки

През месец юли инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провериха различни марки и модели транспортируеми газови бутилки за втечнен въглеводороден газ. При 4% от продуктите бяха открити несъответствия. Това показват резултатите от последните масирани проверки на инспекторите на ДАМТН. Те обхванаха общо 324 различни марки и модели газови бутилки, като 14 бр. от тях не отговарят на изискванията. При един продукт е установена липса на задължителната маркировка за съответствие π и сертификата за съответствие, който задължително трябва да придружава бутилката. При останалите 13 продукта липсват допълнителни маркировки, изискуеми от приложимия европейски стандарт.

продължава>
 

Председателят на ДАМТН взе участие в работна дискусия за засилване на вниманието към язовирите на територията на област Видин

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски взе участие в работна дискусия за засилване на вниманието към язовирите намиращи се на територията на Видин, организирана от областният управител Албена Георгиева. Днешната среща имаше за цел да запознае собствениците на язовири с новите им задължения след приетите промени в Закона за водите, като в нея участие взеха и заместник-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов, главният секретар на агенцията Николай Николов, както и всички кметове от областта.

продължава>
 

 

ДАМТН: Към момента 41 български нотифицирани органи работят успешно в обхвата на 14 директиви и 2 регламента

Към този момент 41 български нотифицирани органи работят успешно в обхвата на 14 директиви и 2 регламента По този начин осигуряват на българските производители свободен и равнопоставен достъп до единния европейски пазар. Това показват данните на дирекция „Разрешения за оценяване на съответствието” към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която до средата на месец юли е извършила 63% от планираните годишни проверки на нотифицираните органи в страната. От началото на годината са подадени 5 заявления за получаване на разрешение за оценяване на съответствието.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»