Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

 

През първата седмица на кампанията „Безопасно лято“ 2018 инспекторите на ДАМТН са проверили 467 продукта в търговската мрежа

През първата седмица на националната кампанийна проверка „Безопасно лято“ 2018 инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили общо 467 продукти в търговската мрежа. От тях 255 броя различни модели играчки и 212 модели пояси за ръце. Инспекциите обхванаха над 370 търговски обекта в цялата страна, като бяха съсредоточени в различни магазини за детски играчки, обекти за продажба на открито, складове и др. Резултатите показаха, че само за една седмица са установени 169 продукти с несъответствия.

продължава>
 

ДАМТН: Близо 3 пъти намаляват нарушенията при слънчевите очила, предлагани в търговските мрежи

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. Това показаха резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година те са били 20% от разпространяваните продукти.

Тазгодишните инспекции обхванаха 246 обекта и бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

продължава>
 

Уведомление относно информационната система за техническото състояние на язовирните стени и/или съоръженията към тях


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,


Съгласно чл. 141, ал. 1, т. 3 от Закона за водите, собствениците на водностопански системи и хидротехнически съоръжения, включително на язовирни стени и/или съоръженията към тях, на хвостохранилища и шламохранилища, са длъжни да осигурят използването на информационната система (ИС), предоставена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Към момента ДАМТН разполага със софтуерен продукт, който осигурява публичен достъп до данните чрез официалната интернет страница на посочения линк - http://dams.damtn.government.bg/.

продължава>
 

 

От началото на 2018 г. инспекторите на ДАМТН са проверили над 400 везни в търговската мрежа на територията на Южна България

От началото на 2018 г. инспекторите на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са инспектирали 442 броя везни в търговската мрежа на територията на Южна България. Проверките са били съсредоточени в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали, като са обхванали 281 търговски обекта.

Констатирани са нарушения в 66 от проверените обекти – установени са 78 везни с изтекъл срок на задължителната метрологична проверка. Пет от тях са били и с нарушени пломби, ограничаващи достъпа до местата за настройка и регулиране, което позволява измерванията с тях да бъдат манипулирани. Установено е и една везна, която е неразрешена за търговска дейност.

продължава>
 

Уведомление
До лицата и структурнообособените части на предприятия или организации, получили лицензия от председателя на ДАМТН на основание чл. 34а, ал. 1 от ЗТИП

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
По технически причини работата с електронния регистър на съоръженията с повишена опасност е временно преустановена.

 

ДАМТН спря от експлоатация газоснабдителна станция в Стамболийски

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция. След получен сигнал от гражданин и внезапна проверка на инспекторите на агенцията е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона. Констатирано е и че станцията се експлоатира без извършен годишен преглед на инсталацията за пропан-бутан.

продължава>
 

ДАМТН инспектира търговските везни в Горна Оряховица

С настъпването на летния сезон, инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха проверка на лица, които използват везни при продажбата на плодове и зеленчуци в Горна Оряховица. В акцията се включиха и служители на районното управление на МВР в областта, като екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.

Инспекциите обхванаха 30 търговски маси, като използваните на тях 31 везни бяха проверени за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, удостоверяват съответствието им с изискванията към тях при употреба за търговски цели. При провеждането на проверките инспекторите на Държавната агенция следяха с повишено внимание за техническата изправност на везните, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»