Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

40% от проверените през 2016 година играчки не отговарят на изискванията, а 15% са доказано опасни
Интернет търговията се очерта като един от основните проблеми при безопасността

Това стана ясно по време на кръглите маси, организирани от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по повод Международния ден на потребителите. Те се  проведоха на 15 март (сряда) в София и Варна под егидата на министъра на икономиката на Република България.

Темата на събитието в град София бе „Играчката – забавна, полезна и безопасна“ и бе открито от Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Той определи защитата на здравето, интересите и безопасността на общността като приоритетни за Европейската комисия.

продължава>
 

 

ДАМТН организира две кръгли маси по повод 15 март – Mеждународния ден на потребителите

На 15 март, 10:00 ч., по повод Международния ден на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор организира две кръгли маси в градовете София и Варна,  които ще се проведат под егидата на министъра на икономиката на Република България. Целта на събитията е насочена към това да се гарантира пускане на безопасни продукти на пазара в европейското икономическо пространство (ЕИП), като се обърне внимание на безопасността на децата свързана с играчките. Като част от кампанията ще бъдат организирани и информационни центрове в четири града в страната (София, Бургас, Варна и Пловдив).

продължава>
 

ДАМТН: Лифт „Мартинови бараки“ е технически изправен и годен за безопасна експлоатация

Поради неспазване на правилата за използване на седалков лифт, около 12:40 часа на 5 март 2017 г. е изпуснато детето от лифта срещу хотел „Рила“ в курортен комплекс “Боровец”. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се самосезира и веднага стартира проверка, за изясняване причините за възникване на инцидента.

ДАМТН установи, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация при спазване на всички норми на безопасност. Инцидентът с лифта е резултат на човешки фактор, който, за съжаление, не може да бъде изолиран.

Инструкцията за ползване на съоръжението е съобразена с тази на производителя и в нея липсва вменено задължение на операторите да съдействат на клиентите, както и липсват задължение, и отговорност по отношение на положението на тялото на всеки един от пътниците.

продължава>
 
Честит 3-ти март!

Ръководството на ДАМТН Ви поздравява с националния празник на Република България - 3-ти март!

 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) запечата колонки в 10 бензиностанции

Проверките са извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за периода от 10 януари до 28 февруари 2017 г. и обхваща 156 бензиностанции, от които са взети 177 проби на течно гориво. Пробите са от автомобилен бензин А-95Н - 72, на дизелово гориво – 104, както и една проба на гориво за извънпътна техника и трактори.

52 000 литра е изтегленото некачествено гориво, глобите са за 266 000 лв.

продължава>
 

Временно спиране разпространението на продукт без СЕ маркировка "Ултразвуков уред против вредители, марка RIDDEX PLUS"

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „НАДЗОР НА ПАЗАРА“ при ДАМТН съобщава, че за продукт без СЕ маркировка Ултразвуков уред против вредители, марка RIDDEX PLUS, без обявен модел, партиден и сериен номер, технически данни посочени в придружаващата листовка : 130dB ултразвуков сигнал, променлива честота 30 kHz – 65 kHz, опакован в полиетиленов плик, който се предлага на сайт www.teleshop-bg.com е издадена Заповед за временно спиране разпространението на продукта.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»