Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

Информация за реда за пускането на пазара на вани с вихрово движение

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) има правомощия единствено свързани с допускането на вани с вихрово движение (търговско наименование „джакузи“) до търговската мрежа. След закупуването и монтирането им за експлоатация, отговорността е на неговия собственик. Агенцията прави проверка на всички необходими документи и ако те отговарят на изискванията, обектът се пуска на пазара. След това се правят проверки само по сигнал, при сезиране или самосезиране за техническа неизправност или друго.

продължава>
 

ДАМТН е издала предписания за незабавното изпразване на 81 язовира

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор e установила 81 язовира в предаварийно състояние на територията на цялата страна, за които е издала предписания за незабавното им изпразване. Към днешна дата те се поддържат на кота мъртъв обем и постоянно се следят от експертите. Важно е да се отбележи, че предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Веднага след това собствениците трябва да предприемат спешни действия по ремонт или язовирът да бъде изпразнен.

продължава>
 

ДАМТН: Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти при използването им за битови нужди

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди. Анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване, с което застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

продължава>
 

ДАМТН отнема лиценза на надзорното лице за газовата инсталация, след инцидента в мол Варна

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд Мол Варна.

продължава>
 

ДАМТН и Фондация „Асансьорна безопасност“ ще си партнират за популяризиране начините и мерките за безопасно ползване на асансьори и ескалатори сред децата

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Фондация „Асансьорна безопасност“ ще си партнират за популяризиране начините и мерките за безопасно ползване на асансьори и ескалатори сред децата. За това се договориха председателят на ДАМТН Александър Манолев и изпълнителният директор на фондацията Емануела Фролошка.

По силата на подписана декларация, експерти от Държавната агенция ще участват в организирани от фондацията срещи с деца от детски градини и училища, по време на които ще бъдат разяснявани, на достъпен език, както и чрез множество близки до децата похвати, правилата за безопасно ползване на  асансьорите и ескалаторите.

продължава>
 

ДАМТН изпрати писма на всички общини да засилят вниманието си към язовирите, които се намират на тяхна територия

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изпрати писма до всички общини в България да засилят вниманието си към язовирите, които се намират на тяхна територия. В тях се обръща внимание, че съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние, в 7 дневен срок след подписване на договор за възлагане функциите на оператор на язовирна стена, собственикът е длъжен да предостави копие в ДАМТН.

продължава>
 

ДАМТН направи спешна проверка на язовир Огняново

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор направи спешна проверка на язовир Огняново на 16 февруари, след получен сигнал. На място експертите установиха, че е паднала едната от гредите на пасарелката, която осигурява достъп до водовземната кула. На този етап това не застрашава сигурността на съоръжението, но трябва да се предприемат спешни мерки за отстраняване на проблема.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»