Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН сформира звена за 24-часово наблюдение на язовирите в областите, в които се очакват най-много превалявания в следващите дни

Във връзка с очакваните обилни валежи, като превантивна мярка, оперативният щаб на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор сформира звена за 24-часово наблюдение на язовирите в областите, в които се очакват най-много превалявания. Тези екипи са съсредоточени в областите Враца, Пловдив и Благоевград, но има готовност и за включването на други региони към специалния мониторинг.

Агенцията вече е информирала и кметовете по места да вземат превантивни мерки и поддържа постоянен контакт с тези населени места, в които се очаква дъждът да е най-обилен.

ДАМТН напомня на собствениците на язовири в страната да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.

 

ДАМТН стартира извънредна кампания преди празниците в малките населени места

Преди старта на Коледните и новогодишни празници Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проведе извънредната кампания „Равнопоставеност на потребителите“. Целта на проверките е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на категории продукти, попадащи в обхвата на директивите от Нов подход за страните-членки на Европейския съюз.

Продуктовите категории, които са класифицирани в нормативните уредби и които бяха във фокуса на кампанията са играчки, електрически съоръжения, машини, лични предпазни средства, радиосъоръжения и др. Инспекциите бяха съсредоточени в малките населени места, където обикновено се регистрират по-голям брой нарушения.

продължава>
 

ДАМТН и КЗП стартираха националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съвместно с Комисията за защита на потребителите стартираха националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017. Тя стартира от началото на тази седмица и е под егидата на Министерството на икономиката. Инициативата се провежда ежегодно, като има за цел фиктивното и ефикасното подпомагане на потребителите за осигуряване и гарантиране на безопасното протичане на Коледните и Новогодишни празници. Двете институции следят за безопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди,  пиротехнически изделия и др.

Тази година „Безопасна Коледа“ 2017 стартира в търговските обекти в големите областни градове, където са съсредоточени най-масовите потребителски потоци преди предстоящите празници. По време на проверките, инспекторите на ДАМТН следят с повишено внимание за наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор, формални и видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; наличие на специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

продължава>
 

От началото на 2017 г. ДАМТН е извършила над 4 хил. проверки на язовирите в страната и са съставени повече от 395 Акта

От началото на 2017 г. до 17.11.2017 г. инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са участвали в проверки на 4175 проверки на язовири в цялата страна. За нарушение на Закона за водите и неизпълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние (Наредбата) са съставени и връчени 395 бр. актове за установяване на административни нарушения.

Паралелно с това се извършва постоянен мониторинг на 205 язовира определени като потенциално опасни в писмо изпратено до Върховната административна прокуратура. През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица. Други  язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол.

продължава>
 

ДАМТН проверява случая с падналата жена в асансьорна шахта в Студентски град

След подаден сигнал, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира незабавна проверка на случая с падналата жена в асансьорна шахта в квартал Студентски град в София. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

По първоначална информация в момента на инцидента мебелният асансьор в блок 17 в столичния квартал е бил спрян за профилактика. Съоръжението е било застопорено между трети и четвърти етаж на общежитието, като профилактиката се е извършвала на партерния етаж. По информация от техника от поддържащата фирма „Експрес лифт сервиз“ ООД, той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента, като я е информирал, че асансьорът е в профилактика. Не са известни обстоятелствата довели до падането на жената в шахтата. Височината е била около 1.80 метра. След инцидента тя е била извадена от там и е откарана в болница УМБАЛ „Св. Анна“. По тяхна информация, жената е стабилизирана, извън реанимация и без опасност за живота.

продължава>
 

Експерти от ДАМТН обмениха добри практики с колеги от Словения, Полша, Малта и Австрия

Експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор имаха възможност да споделят опит, умения и добри практики с колеги от Словения, Полша, Малта и Австрия. Това стана факт благодарение на „Обмен на служители 2017” по програмата „Потребители“ на Европейската комисия. В обменът на знания между служители от националните контролни органи участваха пет държавни институции от страните членки на ЕС – България, Словакия, Полша, Малта и Австрия с прякото и активно участие на 31 души.

продължава>
 

Информация за апарат за рециклиране на химически разтвори

Във връзка с инцидент, при който има пострадал човек, Холандските надзорни органи са известили ДАМТН, че апаратът причинил инцидента може да се намери на територията на България. Поради това се призовават всички заинтересовани страни да информират ДАМТН, ако разпознаят следния продукт - апарат за рециклиране на химически разтвори, производител “Uni-ram” Канада; апаратът е разпространен в ЕС под Холандската марка “Hamach”, който се обявява за производител; сериен номер - CE 14117 на “Uni-ram” и модел - URS600 на “Hamach”.

продължава>
 
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»