Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН инициира среща за състоянието на язовирите в област Плевен


По инициатива на ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе организирана среща с представителите на местната и изпълнителната власт в Област Плевен за състоянието на язовирите на нейната територия. Основна цел бе да се подобри координацията и да се предостави оперативна експертна информация за водните съоръжения на нейната територия.

продължава>
 

ДАМТН изтегли от пазара близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектора, които не отговарят на условията за безопасност. Това стана в рамките на участието в европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия. Той стартира през 2016 г. и в него взеха участие 21 национални контролни органа, организации и присъединени партньори от страните: Австрия, Англия,  Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Швеция.

продължава>
 

Информация относно уплътнителни пръстени от азбест, монтирани в помпи на фирма SKF

В ДАМТН е постъпила информация от фирма SKF Lubrication Systems Germany GmbH, която разработва, произвежда и разпространява системи за централизирано смазване, помпи и свързаните с тях помощни продукти. Уведомлението се отнася за два различни модели смазочни помпи, които се различават по конструкция и начин на действие – модел ZPU08/14/24 и модел HJ2, обозначени с търговската марка Lincoln. В двата модела помпи би трябвало да са монтирани уплътнителни пръстени, от материал Abil (указан в техническите чертежи), който не съдържа азбест. Производството им се извършва в Индия от 1988 г. Има съмнения, че през годините (вероятно след 1993 г.) материалът Abil е заменен от материал съдържащ азбест, който води до потенциални здравни проблеми за потребителите.

продължава>
 

Информация относно професионален небулайзер (инхалатор) на OMRON, модели NE-C900-E и NE-C900-UK

В ДАМТН е постъпила информация от институцията за надзор на пазара на Холандия за  Нотификация за несъответствие по RoHS от 31-05-2017.

Уведомяват ни, че по време на инспекцията, базирана на системата за вътрешен контрол, в компания Omron е установено несъответствие с Директива 2011/65/EU (RoHSII) в един от продуктите, предлагани на територията на ЕС.

продължава>
 

ДАМТН стартира извънредна проверка на антистрес продукти-спинери

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва извънредна проверка на антистрес продукти-спинери. Те имат игрови функции и трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

продължава>
 

Резултати от приключилата на 15.06.2017 г. проверка на пояси за ръце и люлки за домашна употреба

Поясите за ръце са едни от най-използваните лични предпазни средства в сезона на предстоящите летни почивки край морето или басейните. Те са помощни средства за обучение, предназначени са да подпомагат децата при плуване и трябва да гарантират безопасността им от евентуално удавяне. Предназначени са да защитават потребителя от опасности, които могат да причинят тежки и необратими увреждания на здравето му.

Люлките за домашна употреба са едни от любимите играчки за децата от всички възрасти. Те не са сезонно употребяван продукт, тъй като могат да се употребяват на открито и закрито. Най-честите травми при употребата на тези играчки са от падане и удар със седалката на падналото дете или близкостоящо до люлката дете.

продължава>
 

ДАМТН стартира масирани проверки на слънчеви очила

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»