Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН глоби търговска верига за продажба на перални машини без инструкция за употреба на български език

Нарушението  е установено от “таен клиент”

Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига за за липса на инструкция за употреба на български език. Нарушението е установено от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които закупиха като “тайни клиенти” пералня машина. Проверката е направена в обекти на веригата в цялата страна след множество сигнали и жалби на граждани.

продължава>
 

Компания HP е започнала програма за замяна на батерии за някои преносими  компютри

Компания HP е започнала Програма за замяна на батерии за някои преносими компютри HP, които носят потенциален риск от загряване. Само малка част от батериите на преносимите компютри са засегнати.

Засегнатите батерии са доставяни с отделни преносими компютри HP, Compaq, HP ProBook, HP ENVY, Compaq Presario и HP Pavilion. Те също са продавани като аксесоари или резервни части. Те са били разпространявани от март 2013 година до август 2015 година.

продължава>
 

ДАМТН стартира засилени проверки на стъклопакети и дограма

Най-честите нарушения са свързани с липса на необходимите документи и маркировки за качество

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира проверка на строителни продукти – стъклопакети.  Само през първия ден бяха проверени 284 броя от 26 вида стъклопакети при 9 производителя в градовете София (3), Пловдив (2), Русе (1), Шумен (1), Бургас (1) и Враца (1), като при нито един не беше открита задължителната маркировка СЕ.

Всички проверени се оказаха без декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие, т.е. всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при нотифицирани от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието.

Продукцията в проверените обекти беше спряна от продажба. Глобите за нарушителите варират от 5 000 до 15 000 лв. Само един продукт от всичките 284 разполагаше с необходимата съпътстваща документация.

продължава>
 

Компания Garmin предприема коригиращи мерки към продукт, несъответстващ на изискванията на Директива 2011/65/ЕС (RoHS2)

Продуктът, обект на предприетите мерки е GPS спортен часовник „Forerunner 15“, чиято функция е да подпомага бегачи в проследяване на изминато разстояние и постижения.

 

продължава>
 

Търговци включват в цената и опаковката

В резултат на проверките нарушенията са намалени драстично

Над 500 партиди с предварително опаковани еднакви количества и 850 броя с различна разфасовка захарни и шоколадови изделия, млечни и месни продукти са били проверени от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) през първото полугодие на територията на цялата страна (София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен). Най-честите нарушения са включване на грамажа на опаковката към крайната цена, което удря клиента в сметката.

Съставени са общо 5 акта за установяване на административни нарушения. От разпространение са спрени 2 251 несъответстващи продукта, от които 2 250 пакета ориз.
Глобите за нарушителите варират от 400 до 7 000 лева при първо провинение и от 800 до 14 000 лева при повторно.

Проверките ще продължат до края на годината. В резултат на регулярно извършваните през последните години тематични проверки по видове продукти, рязко са намалели жалбите за несъответстващи количества и случаите с ощетени клиенти. През 2011 г. са спрени от продажба 42 790 опаковки заради несъответствие с написаното количество на опаковката, спрямо 2 255 спрени за първото полугодие на 2016 г.

 

КАМПАНИЯ “БЕЗОПАСНО ЛЯТО” - В разгара на ремонтите ДАМТН засили проверките и на строителните материали

Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор(ДАМТН) продължава кампанията “Безопасно лято” с интензивни проверки на строителни материали в цялата страна. В първия ден бяха проверени магазини и складове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Тази година акцент са керамичните плочки и лепилата, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) № 305/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2011 година, за определяне на хармонизираните условия за предлагането на пазара на строителни продукти. Проверки ще има и за други строителни материали, за които има сигнали в ДАМТН.

продължава>
 

ДАМТН залови такси с помпа при проверка по Черноморието

При съвместна проверка на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) и ИА "Автомобилна инспекция" на таксиметрови апарати по Черноморието е хванато такси с помпа. Нарушението е установено с помощта на таен клиен, който е взел таксито от Летище - Варна до курортен комплекс в района.

продължава>
 
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»