Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

Ръководството на ДАМТН стартира серия от срещи с областните управители за засилване на вниманието към проблемните язовири на тяхната територия


Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инициира серия от срещи с областните управители, на чиито територии има множество неизрядни язовири. Целта е да се засили вниманието им към тях с цел превенция и недопускане на сериозни инциденти, които могат да причинят материални щети и да създадат риск за живота, и здравето на хората.

продължава>
 

Профилактика на сайта на ДАМТН

Уведомяваме Ви, че на 11.8.2017 г., петък, ще се извърши профилактика на сайта на ДАМТН, поради което уеб страницата няма да бъде достъпна.

 

ДАМТН: Асансьорът на метростанция „Младост 1“ е заседнал вследствие на токов удар

Асансьорът на метростанция „Младост 1“, за който бе получен сигнал, че е заседнал докато е превозвал семейство с бебе, е с изрядна документация. Съоръжението е изправно и към днешна дата функционира нормално. Това показа проверката на инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор. Извънредното спиране е било вследствие на токов удар като устройството за двустранна връзка е сработило и своевременно е била уведомена поддържащата фирма. Те са откликнали веднага на сигнала, но до пристигането им на мястото, пътниците в асансьора са били излезли сами.

продължава>
 

ДАМТН спря от продажба 97 вида анстистрес продукти спинери


Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят на изискванията за безопасност. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв. Извънредната проверка стартира в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория.

продължава>
 

ДАМТН инициира среща за състоянието на язовирите в област Плевен


По инициатива на ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе организирана среща с представителите на местната и изпълнителната власт в Област Плевен за състоянието на язовирите на нейната територия. Основна цел бе да се подобри координацията и да се предостави оперативна експертна информация за водните съоръжения на нейната територия.

продължава>
 

ДАМТН изтегли от пазара близо 280 хил. потенциално опасни LED прожектора


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектора, които не отговарят на условията за безопасност. Това стана в рамките на участието в европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия. Той стартира през 2016 г. и в него взеха участие 21 национални контролни органа, организации и присъединени партньори от страните: Австрия, Англия,  Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Швеция.

продължава>
 

Информация относно уплътнителни пръстени от азбест, монтирани в помпи на фирма SKF

В ДАМТН е постъпила информация от фирма SKF Lubrication Systems Germany GmbH, която разработва, произвежда и разпространява системи за централизирано смазване, помпи и свързаните с тях помощни продукти. Уведомлението се отнася за два различни модели смазочни помпи, които се различават по конструкция и начин на действие – модел ZPU08/14/24 и модел HJ2, обозначени с търговската марка Lincoln. В двата модела помпи би трябвало да са монтирани уплътнителни пръстени, от материал Abil (указан в техническите чертежи), който не съдържа азбест. Производството им се извършва в Индия от 1988 г. Има съмнения, че през годините (вероятно след 1993 г.) материалът Abil е заменен от материал съдържащ азбест, който води до потенциални здравни проблеми за потребителите.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»