Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН ще използва дронове при инспекции на язовири

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще използва дронове при извършването на проверки на язовири на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем. Нововъведението при провеждането на инспекциите с въздушната видео техника е с цел оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и за подобряване на контрола. Много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно, обследването им през зимните месеци. Благодарение на новата техника те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно.

продължава>
 

Консултативният съвет за безопасната експлоатация на язовирите проведе първото си заседание за 2018 г.

Консултативен съвет за безопасната експлоатация на язовирите към Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проведе първото си работна среща за 2018 г. Участие в днешното заседание взеха заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, парламентарният секретар на Националното сдружение на общините в Република България Благой Станчев, представители на  Националния институт по метеорология и хидрология, „НЕК“ ЕАД, академичната общност, браншови организации, областни управители и други.

продължава>
 

ДАМТН е извършила 1047 проверки на обекти разпространяващи течни горива и е  наложила санкции за над 1 млн. лв. през 2017 г.

За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила 1047 проверки на обекти разпространяващи течни горива и е наложила санкции за над 1 млн. лв. Това съобщи Васил Ненчев, главен директор на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“, който бе гост в рубриката „На твоя страната“ на Нова телевизия. Той допълни, че от агенцията са взети 1274 проби от територията на цялата страна, като 724 от тях са били от дизелово гориво, 539 от автомобилен бензин и 11 от други течни горива.

продължава>
 

ДАМТН извършва извънредни проверки на язовирите в страната след земетресението в Гърция

Във връзка със земетресението с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер в Гърция, което беше усетено и в България, със заповед на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите на територия на страната, където то е било усетено.

Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона.

продължава>
 

303 съвместни проверки за пиротехнически изделия са извършени от експерти на ДАМТН и служители на КОС

Открити са 25 продукта, несъответстващи с изискванията; издадени са три заповеди за спиране на фойерверки с нарушена опаковка

В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността на пласираните в търговската мрежа пиротехнически са открити 25 продукта, несъответстващи на изискванията за безопасност, обобщи инж. Мирослав Йотов – главен директор на ГД “Надзор на пазара“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той  участва на брифинг в Столичната дирекция, заедно с инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР. „Както миналата година, така и сега КОС, съвместно с ДАМТН извършваме тези проверки във връзка с празниците, когато се наблюдава най-засилено търсене на пиротехнически средства. Имаме заповеди за спиране на разпространението на три вида фойерверки, които са с нарушена опаковка“, допълни още инж. Йотов. По думите му проверките са показали спад на нарушенията в сравнение с миналата година. Той обобщи, че предприетите превантивни действия дават своя резултат - потребителите вече имат изградена правилна култура за тяхната употреба. Писаров припомни, че не трябва да се купуват пиротехнически изделия от нерегламентирани места, защото това крие опасност.

продължава>
 

Информация за микроскопи марка Nikon

Получател: Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)

Относно: Нотификация за  съществуваща потенциалната възможност за установено несъответствие,  съгласно Директива 2011/65 RoHSII

Изпратено от: ALLEN&OVERY, Belgium

Ние сме вносител на Nikon и сме регистрирани по холандското законодателство. Бихме желали писмено да Ви уведомим за съществуваща потенциалната възможност за установено несъответствие, съгласно Директива 2011/65 относно ограничението за употребата на определени опасни вещества в електрическото и електронно оборудване и за ограничаване на употребата на определени опасни вещества.

продължава>
 
Весели празници!

 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»