Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

303 съвместни проверки за пиротехнически изделия са извършени от експерти на ДАМТН и служители на КОС

Открити са 25 продукта, несъответстващи с изискванията; издадени са три заповеди за спиране на фойерверки с нарушена опаковка

В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността на пласираните в търговската мрежа пиротехнически са открити 25 продукта, несъответстващи на изискванията за безопасност, обобщи инж. Мирослав Йотов – главен директор на ГД “Надзор на пазара“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той  участва на брифинг в Столичната дирекция, заедно с инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР. „Както миналата година, така и сега КОС, съвместно с ДАМТН извършваме тези проверки във връзка с празниците, когато се наблюдава най-засилено търсене на пиротехнически средства. Имаме заповеди за спиране на разпространението на три вида фойерверки, които са с нарушена опаковка“, допълни още инж. Йотов. По думите му проверките са показали спад на нарушенията в сравнение с миналата година. Той обобщи, че предприетите превантивни действия дават своя резултат - потребителите вече имат изградена правилна култура за тяхната употреба. Писаров припомни, че не трябва да се купуват пиротехнически изделия от нерегламентирани места, защото това крие опасност.

продължава>
 

Информация за микроскопи марка Nikon

Получател: Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)

Относно: Нотификация за  съществуваща потенциалната възможност за установено несъответствие,  съгласно Директива 2011/65 RoHSII

Изпратено от: ALLEN&OVERY, Belgium

Ние сме вносител на Nikon и сме регистрирани по холандското законодателство. Бихме желали писмено да Ви уведомим за съществуваща потенциалната възможност за установено несъответствие, съгласно Директива 2011/65 относно ограничението за употребата на определени опасни вещества в електрическото и електронно оборудване и за ограничаване на употребата на определени опасни вещества.

продължава>
 
Весели празници!

 

ДАМТН инспектира над 900 продукта по време на „Безопасна Коледа“ 2017

По време на националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017 инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили над 900 продукта. Целта на кампанията беше превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност при разпространението в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди,  пиротехнически изделия и др. И тази година инициативата бе проведена съвместно с Комисията за защита на потребителите и осъществена под егидата на Министерството на икономиката.

продължава>
 

Консултативен съвет към Председателя на ДАМТН ще обсъжда мерки за повишаване безопасната експлоатация на язовирите

Консултативен съвет за безопасната експлоатация на язовирите към Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще работи за набелязване на мерки за гарантиране безопасната експлоатация на язовирите. В него участие ще вземат представители на Националното сдружение на общините в Република България, областни управители, Националния институт по метеорология и хидрология, НЕК ЕАД, академичната общност, браншови организации и други.

продължава>
 

 

ДАМТН инспектира везните за продажба на риба преди Никулден в 211 търговски обекта

Инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха тематична проверка на везни, които се използват при продажбата на риба и рибни продукти в 211 търговски обекта, преди големия християнски празник Никулден. Инспекциите обхванаха борси и пазари, специализирани магазини, щандове за продажба в супермаркети или изнесени пред магазините, както и временно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна.

продължава>
 

Учреден бе Консултативен съвет за безопасната експлоатация на асансьорите

На 4 декември беше учреден Консултативният съвет за безопасната експлоатация на асансьори към Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Основната му цел е да бъде създадено ефективно взаимодействие между различните асансьорни организации и агенцията. По този начин ще бъдат разработени и формирани общи политики и стратегии в областта на безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорните съоръжения, които ще са в интерес на устойчивото икономическо развитие на сектора.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»