Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН проверява случая с падналата жена в асансьорна шахта в Студентски град

След подаден сигнал, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира незабавна проверка на случая с падналата жена в асансьорна шахта в квартал Студентски град в София. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

По първоначална информация в момента на инцидента мебелният асансьор в блок 17 в столичния квартал е бил спрян за профилактика. Съоръжението е било застопорено между трети и четвърти етаж на общежитието, като профилактиката се е извършвала на партерния етаж. По информация от техника от поддържащата фирма „Експрес лифт сервиз“ ООД, той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента, като я е информирал, че асансьорът е в профилактика. Не са известни обстоятелствата довели до падането на жената в шахтата. Височината е била около 1.80 метра. След инцидента тя е била извадена от там и е откарана в болница УМБАЛ „Св. Анна“. По тяхна информация, жената е стабилизирана, извън реанимация и без опасност за живота.

продължава>
 

Експерти от ДАМТН обмениха добри практики с колеги от Словения, Полша, Малта и Австрия

Експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор имаха възможност да споделят опит, умения и добри практики с колеги от Словения, Полша, Малта и Австрия. Това стана факт благодарение на „Обмен на служители 2017” по програмата „Потребители“ на Европейската комисия. В обменът на знания между служители от националните контролни органи участваха пет държавни институции от страните членки на ЕС – България, Словакия, Полша, Малта и Австрия с прякото и активно участие на 31 души.

продължава>
 

Информация за апарат за рециклиране на химически разтвори

Във връзка с инцидент, при който има пострадал човек, Холандските надзорни органи са известили ДАМТН, че апаратът причинил инцидента може да се намери на територията на България. Поради това се призовават всички заинтересовани страни да информират ДАМТН, ако разпознаят следния продукт - апарат за рециклиране на химически разтвори, производител “Uni-ram” Канада; апаратът е разпространен в ЕС под Холандската марка “Hamach”, който се обявява за производител; сериен номер - CE 14117 на “Uni-ram” и модел - URS600 на “Hamach”.

продължава>
 

ДАМТН: Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас

Не са констатирани съществени конструктивни нарушения,  които  застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, следствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона, след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В периода 27-29 октомври служителите на агенцията извършиха комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Констатацията към този момент е, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на  населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас. Следва собтсвениците да предприемат действия по отремонтиране на засегнатите водоеми и да спазват направените предписания от държавната агенция.

продължава>
 

Обстановката в област Бургас се нормализира

Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас се нормализира. Инспектори от Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор продължават да следят всички водоеми на територията на региона. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

продължава>
 

ДАМТН продължава доброто си партньорство с ВТУ „Тодор Каблешков“

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ продължават съвместната си работа за развитието на бъдещи проекти в отделните сектори, за които отговаря агенцията. Това стана ясно днес по време на работна среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски и ректора на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. Двете страни обсъдиха възможностите за задълбочаване на отношенията, по силата на подписания Меморандум за сътрудничество от 2015 г. в подкрепа на администрацията между двете институции.

продължава>
 

ДАМТН и БАСЕЛ ще си партнират за гарантиране безопасността на потребителите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българската асоциация на електротехниката и електрониката ще си партнират за защитата и безопасността на потребителите. Това става по силата на подписан Меморандум за сътрудничество между двете организации. Документът бе подписан от председателя на ДАМТН Петър Горновски и председателя на УС на БАСЕЛ Румен Атанасов.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»